Wat houdt de actie in?

Goede Doelen

Je taxushaag bevat baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus.

Taxus baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland. Daarom is het snoeisel van je taxushaag ook zo waardevol.

Het is enkel taxus baccata die bruikbaar is. Andere soorten taxus bevatten geen baccatine, de basisgrondstof van kankerbestrijdende geneesmiddelen.

Snoei Instructies

HOE KUNT U HET BEST SNOEIEN?

Zuiver

Hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik daarom een zeil of doek om het snoeisel op te vangen en een zo zuiver mogelijk product aan te leveren. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is niet bruikbaar.

Jong

Enkel het éénjarig snoeisel van de Taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

Het geneesmiddel

Wetenschappers slaagden erin uit de schors van de Taxus brevifolia een anti-kankermedicijn te produceren, paclitaxel, dat vooral bekend werd onder de naam Taxol. De boom levert echter weinig taxol en om één enkele patiënt te behandelen, moesten minstens drie bomen van honderd jaar oud worden ontschorst. De Taxus brevifolia is een traaggroeiende boom, die enkel voorkomt in bepaalde streken van Noord-Amerika en na het ontschorsen afsterft. De farmaceutische industrie vernietigde grote delen woud en de Taxus brevifolia werd steeds zeldzamer. Het kwam dus al snel tot een conflict tussen natuurbeschermers en wetenschappers.

Gedreven door het gebrek aan grondstof en rendement, vond men in de naalden van de Europese Taxus baccata een stof,baccatine genaamd, die na chemische bewerking kon omgezet worden in een actief bestanddeel van Taxol. Deze wetenschappelijke experimenten leidden tezelfdertijd tot de aanmaak van een ander anti-kankermedicijn, docetaxel, gecommercialiseerd onder de naam Taxotere, dat nog actiever bleek dan Taxol.

Taxol en Taxotere en hungenerische equivalenten bestrijden tumorcellen door de celdeling te verstoren. Ze worden gebruikt tijdens de chemotherapie en behandeling van verschillende vormen van kanker.


Professor dr. Denis Schallier was halverwege de jaren '90 nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze medicijnen en behandelt als afdelingshoofd Medische oncologie van het Universitair Ziekenhuis Brussel dagelijks meerdere patiënten.

"Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen die constant moeten vervangen worden omdat ze verouderen of beschadigd zijn. Ze worden vervangen door nieuwe cellen die ontstaan door celdeling, waarbij de moedercel gesplitst wordt in 2 dochtercellen met een identieke structuur. Bij kanker is deze celdeling verstoord. Kankercellen blijven zich delen, ook al is dat niet nodig, en hebben een andere structuur dan de oorspronkelijke cel. Deze kwaadaardige cellen vormen een tumor en groeien in de omliggende weefsels en organen om zich uiteindelijk via bloedbanen en lymfekanalen te verspreiden naar andere lichaamsdelen. Wij proberen deze ongecontroleerde groei van de kankercellen te stoppen met chemotherapie door het toedienen van celremmende geneesmiddelen (cytostatica). Bij de helft van alle chemokuren krijgen patiënten celremmende geneesmiddelen op basis van taxus. Ging het in het begin vooral om eierstokkanker, tegenwoordig worden taxanen ook succesvol gebruikt tegen borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, maagkanker, ... Vergelijkend onderzoek toont een positief effect van taxanen op de overleving en de levenskwaliteit van de patiënt."

Kanker komt voornamelijk voor op oudere leeftijd. Door de toenemende vergrijzing zal ook het aantal ouderen met kanker drastisch toenemen en dus ook de behoefte aan medicijnen. Het snoeisel van een taxushaag van 50 meter lang levert de nodige baccatine voor de behandeling van één kankerpatiënt. Jouw taxushaag is dus een zeer belangrijk wapen in de strijd tegen kanker. Elke kilogram taxussnoeisel is uiterst waardevol.