Welke Taxus?

De Taxus Baccata bevat Baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Bij 50% van de chemotherapieŽn kiest men voor geneesmiddelen op basis van Taxus.

De Taxus Baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel veel in Nederland.

De plant komt van nature voor in Europa, maar is in het wild erg zeldzaam geworden. Dit maakt de plant erg waardevol.

In de hedendaagse tuin wordt Taxus meestal gebruikt als haagplant.

Dat is te danken aan een aantal eigenschappen;

  • groenblijvend, heeft weinig last van ziektes 
  • makkelijk snoeien.  
  • traag groeiende altijd groene struik of boom.
  • goed bestand is tegen schaduw. 

Er bestaan taxusbomen waarvan men schat dat ze meer dan 1000 jaar oud zijn.

Tweehuizig: Wie Taxus in de tuin plant en rode bessen wil zien, moet minstens twee bomen aanplanten: een mannelijke en een vrouwelijke.  

Mannelijke planten bloemen zijn klein en bolvormig, groeien aan de onderzijde van de scheuten van het voorgaande jaar, geel in februari, en geven wolken stuifmeel vrij.

Vrouwelijke planten hebben kleine, alleenstaande, groene bloemen. Ze zijn bijna onzichtbaar totdat de vlezige zaadrok gaat opzwellen en in de herfst helder rood wordt. Deze vrouwelijke bloemen geven een kleverige stof af die dient om het stuifmeel op te vangen.

Giftig: Alles aan de Taxusboom is giftig, behalve het rode omhulsel van de pitjes. De boom wordt daarom ook wel venijnboomgenoemd. Het woord ‘toxisch’ is afgeleid van Taxus. Houdt daarom kinderen en dieren uit de buurt wanneer u de haag gaat snoeien.

De giftige naalden van de Taxus worden gebruikt om medicijnen tegen kanker te maken. De Taxus Baccata is de enige soort die Baccatine bevat.

Aanplant tip:De Taxus houdt niet van een vochtige bodem.